Над 130% на годишна база е ръстът на премийния приход при

...
Над 130% на годишна база е ръстът на премийния приход при
Коментари Харесай

Пандемията и нулевите лихви по депозитите водят до бум в животозастраховането

Над 130% на годишна база е растежът на премийния доход при капиталовите животозастраховки, демонстрират данни, оповестени от Асоциацията на българските застрахователи.

Експертите от застрахователния бранш отдават този взрив на търсенето на по-изгодни други възможности за спестяванията в условия на нулеви лихви по депозитите. Отделно пандемията насочи вниманието към нуждата от застрахователна отбрана на здравето и живота ни, а капиталовите животозастраховки оферират тази композиция – отбрана при съществени опасности за здравето и живота и опция за по-доходоносно ръководство на спестяванията. 

Отчита се и ръст от 12% на годишна база при рисковите животозастраховки (само с затрупан риск смърт), като евентуално мотори са растежът при кредитирането и още веднъж по-високото схващане за нуждата този артикул. Последното може да е причина и за растежа при здравните застраховки, който е 11% на годишна база.

От застрахователния отрасъл подчертават и че пПо данни на Insurance Europe към 2019 година във връзка с премийния доход пазарният дял на животозастраховането общо за Европа е 56%, а делът на изплатените компенсации – 63%. Автомобилното обезпечаване, което е водещо у нас, е с пъти по-нисък дял приблизително за Европа – надлежно 12% и 10%.

От АБЗ поучават, че с цел да изберем подобаващ за нас артикул би трябвало да сме наясно за какви опасности за живота и здравето ни търсим застрахователна отбрана и надлежно да ги включим в покритията по полицата, защото няма по какъв начин осигурител да изплати обезщетение за събитие, което не е покрито в застраховката ни. Също толкоз значимо е да изберем и да сме наясно каква е сумата, за която желаеме да се застраховаме по обособените опасности. Тази застрахователна сума е оптималният размер на обезщетение, което можем да получим. Отново – няма по какъв начин да чакаме застрахователят да изплати обезщетение, надвишаващо размера на застрахователната сума за всеки обособен риск, която ние сме избрали. При подписване на животозастраховка би трябвало и правилно да заявяваме здравословното ни положение и други условия. Това е изключително значимо, тъй като противоположното може да докара до отвод за погашение на обезщетение.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР